" />

Vaikka tämä vuosi on ollut hieman nihkeä reissujen suhteen, enkä ole tehnyt kuin muutaman viikon pyrähdyksen etelään, niin marraskuun puolessa välissä kävin kuitenkin Tukholmassa tuulettumassa (kuten tarkkanäköisimmät varmaan Instagramista huomasivatkin). Tämä taisi olla viides reissu Tukholmaan, mutta pari viime kertaa kuluivat työn merkeissä, kun olin Precious-korumessuilla entisen elämäni työn merkeissä.

Työntäyteisen syksyn keskelle täysin vapaa viikonloppu tuli todellakin tarpeeseen ja läppärikin jäi kokonaan kotiin (tosin välillä oli vähän outo olo ilman sitä tuttua painolastia repussa). Tukholmassahan riittää tekemistä ja näkemistä vaikka kuinka, mutta tässä tämän kielikulkurin parhaat vinkit talviseen Tukholmaan, erityisesti ah niin ihanaan Södermalmin kaupunginosaan.

 

img_0533

Hääpukunäyttely kuninkaanlinnassa: Jokaisen prinsessafanin pakollinen ohjelmanumero. Kuningatar Silvian sekä Victorian, Madeleinen, Sofian ja Lilian mekot asusteineen. Haute couturea parhaimmillaan. Näitä ei usein näe! Plussaa lisäksi mainiosta opastuksesta sellaisen luurin välityksellä, jota myös äänioppaaksi kutsutaan. Hääpukuihin voi tutustua koko talven, sillä näyttely jatkuu aina maaliskuulle asti. Pieni miinus siitä, että mitään häissä käytettyjä koruja ei ollut esillä.

 

fotografiska_anton_corbijn_nick_cave_exhibition

Fotografiska: Paljon enemmän kuin pelkkä museo – ylimmän kerroksen ravintolan mainiot näkymät Tukholman kattojen ylle tarjoavat silmänruokaa siinä missä korkeatasoiset, usein vaihtuvat valokuvanäyttelytkin. Kaiken lisäksi tämä museo on auki puolille öin, joten tänne ehtii shoppailupäivän päätteeksikin.

 

restaurant_grannen_stockholm_tukholma_ravintola

Grannen: Yksi Södermalmin lukuisista sievistä ravintoloista. Tänne voi poiketa myös lasilliselle pelaamaan lautapelejä tai ihan vain seuraamaan erikoista asiakaskuntaa.

 

cafe_kaferang_stockholm_södermalm_tukholma_kahvila

Kaferang: Todellinen hipsterikahvila Södermalmin tyyliin. Tänne kelpaa tulla aamupuurolle, vaikka henkilökunta voisi hieman ystävällisempää ollakin.

 

grandpa_shop_stockholm_södermalm_tukholma_shoppailu

Grandpa: Näitä Granpan tyylisiä pikkuputiikkeja on Södermalm pullollaan. Jos vilu llättää kaupunkikierroksella, kannattaa aina piipahtaa tällaisiin tyylikkäisiin kauppoihin lämmittelemään ja ihastelemaan kaikkea ihanaa. Muutenkin shoppailukierros kannattaa siirtää vanhastakaupungista tänne Södermalmin puolelle, näin välttää turistikaupat ja kaduillakin on väljempää.

 

motel_l_stockholm_tukholma_hotel_hotelli

Motel L: Mainio hotelli viikonloppureissulle. Hurmaava sisustus. Raitiovaunulla ja metrolla sujahtaa yllättävän nopeastikin Tukholman aitiopaikoille.

Koh Phagan: Vaikka Tukholman sää ei suosisikaan, niin täällä pääsee fiilistelemään etelän lämmöstä. Pesunkestävä thaimaalainen ravintola, erinomaista ruokaa ja hullunkurinen sisutus.

Joulumarkkinat: Vielä ehtii! Tunnelmalliset joulumarkkinat vanhassakaupungissa. Avoinna tosin vain iltakuuteen, joten kaupunkikierros kannattaa ajoittaa niin, että kojut ovat vielä auki.